Administrar

Benvinguts al Bloc de la Isabel Casellas. - La WEB

Gemma Miralda FOTOINTERPRETA "Última oda a Barcelona" de Lluís Calvo i Jordi Valls.

icasellas | 07 Setembre, 2008 15:56 del.icio.us facebook.com google.com twitter.com

Inventari Fotogràfic.

Biblioteques de Barcelona i el Centre de Fotografia Documental de Barcelona presenten la quarta edició del seu projecte Fotointerpretació de textos literaris. En aquesta ocasió la fotògrafa Gemma Miralda, ens dóna a conèixer la seva interpretació fotogràfica del llibre “Última oda a Barcelona” de Lluís Calvo i Jordi Valls.  Inauguració de l’exposició: el 09 de Setembre a les 19.30h.

 

 

Gemma Miralda ha volgut fotointerpretar l’experiència iniciàtica de dos poetes que van explorar la perifèria d’allò que encara no rep el nom de Barcelona. Ha fet ús de la fotografia per penetrar la realitat tal i com la poesia fa ús de la paraula. I de la mateixa manera que els poetes troben en el món la metàfora potent que defineix el seu pensament, les fotos de la Gemma són reals, però són a la vegada simbòliques, propagant amb senzillesa tota la potència de l’emoció. Allunyar-se d’un mateix i buscar l’insòlit dóna llum als racons més íntims. Paradoxalment, l’aventura és més apassionant quant menys ens obliga a moure’ns, sortint amb les mans a les butxaques, endinsant-nos en els llocs perduts que ningú visita. La fotògrafa ha fet un viatge extravagant acompanyada d’una càmera senzilla per passar totalment inadvertida. Això la va forçar a recuperar l’experiència excitant dels pioners de la fotografia que s’havien d’inventar els recursos per aconseguir les imatges, assajant les distàncies per a enfocar amb sentit i, sobretot, recuperant la poètica de la imatge latent que cal esperar amb paciència per ser retrobada. Obligant-se, en fi, a previsualitzar sense recorre compulsivament a la visió immediata de la pantalla de plasma. La poetessa fotògrafa ha descobert a poca distància de casa seva el tresor i la diversitat de tots els móns possibles, fins a confondre l’experiència de la densitat del barri de Fondo de Santa Coloma amb els seus records de la Xina ; o a experimentar la panoràmica aclaparadora i luxosa de la ciutat per sobre de les barraques al castell de Torre Baró, tal i com s’experimenta Caracas o Rio de Janeiro des dels barris. Desplaçant-se caminant per a notar els canvis de mica en mica, per a haver d’acostumar la vista i descobrir les sorpreses; saludant la Babilònia moderna des de Montjuïc; passant per descampats sota els avions apropant-se a Sant Cosme; creuant els carrers antics del Poblenou fins arribar de nit a la platja poblada de pescadors; recorrent Mercabarna per acomiadar-se, finalment, amb una última ullada des del Far del Morrot, envoltada de gavines i ramals d’autopista, aïllada i en soledat, tan lluny de Barcelona.

Notícia extreta del CENTRE DE FOTOGRAFIA DOCUMENTAL DE BARCELONA

 

LLOC:

Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra
del 09 de Setembre al 14 d’Octubre
carrer Segre 24-32, a Sant Andreu (Metro L1 - Sant Andreu)


"LA MAR" de M. Gràcia de la Hoz.

icasellas | 07 Setembre, 2008 15:55 del.icio.us facebook.com google.com twitter.com

Inventari Fotogràfic.

El proper 10 de setembre a les 20h tindrà lloc la inauguració de l'exposició LA MAR. Fotografies de M. Gràcia de la Hoz, a la Torre del Port de Cambrils.

 


 

PALLASSOS SENSE FRONTERES A KOSOVO de Pere Bigas.

icasellas | 07 Setembre, 2008 15:43 del.icio.us facebook.com google.com twitter.com

Inventari Fotogràfic.

Exposició fotogràfica Pallassos Sense Fronteres a Kosovo de Pere Bigas que es pot veure a la galeria de Terra de Ningú.

 

 
 
Kosovo, que declarà unilateralment la seva independència de Sèrbia el 17 de febrer de 2008, és un petit país de la mida de la comunitat murciana al bell mig dels Balcans. Poblat per dos milions d’habitants, intenta alçar el cap i aixecar-se després de la guerra que s’hi lliurà l’any 99.

A més de la destrucció física, en aquella guerra també s’hi va perdre un bé molt més difícil de reconstruir: la convivència multi ètnica. Moltes comunitats viuen aïllades i es relacionen ben poc amb els seus veïns, que desgraciadament tot sovint temen.

L’ONG Pallassos sense Fronteres realitzà entre maig i juny del 2008 una “caravana del riure” amb 50 actuacions per tot Kosovo, i per a tots els Kosovos. Els artistes Javier Rey i Javier Ariza del Teatro la Sonrisa de Burgos les primeres dues setmanes, i Luismi Pardo, Virginia Mergal i Pedro Izquierdo les dues darreres, van portar el somriure i la rialla a una terra on, la gran majoria, mai abans havia vist ja no pallassos, sinó ni tan sols teatre.

Van tenir l’oportunitat d’actuar en aïlladíssims enclaus albanesos al nord de majoria sèrbia, en poblets serbis que semblen presons amb un checkpoint de l’OTAN a l’entrada que els dóna protecció, en campaments de desplaçats d’ètnia rom, en assentaments de gitanos Ashkalis o egipcians, en poblets on viuen Bosniacs, i fins i tot en les perdudes muntanyes del sud del país on habiten els Goranis. A més, també van fer-se actuacions en hospitals, en alguns dels indrets que més sofriren els estralls de la guerra on molts dels assistents eren orfes i vídues, i en escoles en barris deprimits.

A part de portar el somriure i la rialla a poblacions que per motius ètnics estan aïllades, els Pallassos van aconseguir, allí on fou possible, unir les diferents comunitats. Així, “bolos” com el de Rabovce, on per primer cop els nens albanesos i serbis del poble es reunien per assistir a una actuació plegats, Orahovac/Rahovec, Plementina o Kamenica, van ser especialment feliços.

Rebre l’entusiasme d’aquest públic agraïdíssim, que xucla com una esponja tot el que se li dóna, que aguanta estoicament fins i tot sota la pluja, és una experiència molt especial pels artistes.

I pel que escriu aquestes ratlles, logista, fotògraf i càmera de vídeo, fou també impagable l’experiència de descobrir l’interior dels pallassos, la seva forma d’encarar la vida, de regalar a tort i a dret ocurrències i bromes, i adonar-me’n de com n’estan d’endollats al sentir de la gent, com en reben les descàrregues, i com els afecten aquestes emocions, molt endins, sota la capa de maquillatge somrient.

Bloc de Pere Bigas i web de Pallassos sense Fronteres.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS